Individuele familieopstellingen

Zou je willen kijken naar een opvoedvraagstuk? Of een patroon dat je herkent en steeds weer terug komt? Of een situatie waar je (steeds weer) tegenaan loopt? Of hoe je bijvoorbeeld om kunt gaan met je onzekerheid? 


Binnen je gezin? In je familie? In je relatie? Op je werk? Met bepaalde personen? Of wil je jezelf gewoon beter leren kennen? 

Bij een individuele familieopstelling werken we één op één.

Soms weet je niet waar iets vandaan komt. Of je weet het wel, maar je kunt het niet oplossen. 

Bij een individuele familieopstelling kijken we samen naar een diepere laag. Het is vooral ervaren. Met deze bijzondere methode sta je zelf middenin je "verhaal". Zo kun je voelen, zien en écht aan den lijve ervaren wat er speelt. De werkelijke oorzaak wordt duidelijk. Het geeft je inzichten. En dan kunnen we samen kijken wat er nodig is.

Een vraag die ik wel eens krijg:

"Kun je mij uitleggen hoe zo'n individuele familieopstelling gaat? Zijn er meer mensen bij? Is het een soort rollenspel?". 

Er zijn geen andere mensen bij een individuele familieopstelling. We werken één op één; alleen jij en ik. 

Het is zeker geen rollenspel. Het gaat juist om dat wat jij zèlf écht ziet, voelt en aan den lijve ervaart. 

We hebben eerst een gesprek en gaan daarin op zoek naar wat nu jouw meest brandende vraagstuk is. Daarbij kijken we ook naar jouw familiesysteem, waar jij vandaan komt. Ik stel wat vragen over je (voor)ouders.

 

Ook tekenen we een genogram: een soort stamboom. We kijken naar belangrijke, grote, indrukwekkende gebeurtenissen uit het verleden en nu in de familie en eventueel binnen het huidige gezin. 

De vraagstukken van mensen die een individuele familieopstelling doen gericht op de opvoeding, gaan vaak over onrust, spanning, onzekerheid in het gezin, de opvoeding. Vanuit het kind of vanuit de opvoeder. 

Vaak is er al veel geprobeerd, maar is er geen (blijvende) oplossing gevonden. 

Kinderen spiegelen hun opvoeders. Het kind hoeft niet aanwezig te zijn bij de opstelling. Dat wat er gebeurt, zal energetisch doorwerken van de opvoeder naar het kind.  

Maar het vraagstuk kan ook gaan over iets anders dan gezin en opvoeding. Bijvoorbeeld de relatie met bepaalde familieleden, liefdesrelaties, andere relaties, onzekerheid (bijvoorbeeld in het dagelijks leven, in het werk), de (innerlijke) criticus, steeds terugkerende angst of boosheid. Of over werk, geld, keuzes, levensvragen... 

Dan gaan we beginnen met de opstelling. Daarbij werken we met vloertegels in plaats van werkelijke personen (of thema's). Jij kiest de vloertegels en legt ze neer, zoals ieder zijn plek op dàt moment voor jou voelt. (En/of de situatie. en/of het thema). 

Het is steeds zien, voelen en aan den lijve ervaren wat er met jou gebeurt. Je gaat daarbij op verschillende plekken staan om te ervaren. 

Ik stel daarbij vragen en begeleid. We kijken bijvoorbeeld of er iets mag veranderen of wat er gebeurt als er iets verandert in de plekken van de personen. Zo gaan we, steeds voelend, op zoek naar wat er speelt en naar de oorzaak van dat waar je tegenaan loopt. Naar het antwoord op jouw vraagstuk. 

Dat wat je niet kunt bedenken (met je hoofd) of kunt bereiken met praten, wordt in een opstelling wél of méér zichtbaar en vooral voelbaar. Er komen dingen naar boven vanuit je onderbewustzijn. 

Je zult inzichten krijgen en er zullen (blijvende!) oplossingen komen. 

En dat werkt energetisch door voor jou, jouw kind, het gezin, andere relaties, maar zelfs ook naar vorige generaties.  

Zelf heb ik ervaren dat ik met individuele familieopstellingen veel meer rust kreeg. Ik snapte wel waar mijn patronen, mijn onzekerheid vandaan kwamen, maar met individuele opstellingen kwam ik pas écht tot de kern. Voor mij werkte het heel helend om te ontdekken wie ik écht ben en bij wie een last of een verantwoordelijkheid hoort. Om het verhaal los te zien van wat er wèrkelijk is. Om stukje bij beetje de loyaliteit los te laten waar ik onbewust nog aan vast zat, zodat ik meer zelfliefde voel, meer 'volwassen' ben geworden en steviger op mijn benen sta.

Ik heb daardoor, na jaren therapie, cursussen, lezen, enz., eindelijk écht grote stappen kunnen maken in mijn persoonlijke ontwikkeling.

Het was voor mij zó'n belangrijke en helpende doorbraak  dat ik besloot dat ik daar ook andere mensen mee wilde gaan helpen. 

 

Het aan den lijve ervaren van een individuele opstelling zegt zó veel meer dan duizend woorden! De inzichten komen dan vanzelf en dat werkt blijvend door. 

 

Een individuele familieopstelling duurt 2 uur tot 3 uur. 

 

Een voorgesprek is aan te raden. Daarmee bepalen we de rode draad en de vraagstelling voor de familieopstelling. 

De kans is dan groter dat we tijdens de familieopstelling écht tot de kern komen en één familieopstelling voldoende is. 

 

Zo'n vier weken na de familieopstelling doe ik graag nog een nagesprek, om samen te bezien hoe het integreert in je dagelijks leven. 


Voor vragen mag je mij altijd een bericht sturen:

info@dekunstvanhetgroeien.nlErvaringen

"Jouw begeleiding en dan de warme en invoelende manier waarop, gaf me de moed en de kracht daar écht in te gaan.
 
Het écht durven te voelen was het, ondanks de duisternis. Met die combinatie van jouw warme en ondersteunende houding, waardoor ik me heel veilig voelde om het proces aan te gaan... en niet te vergeten jouw intuïtie.

Daarnaast voelde ik dat het voor jou bekend terrein was. Je bent daar al geweest, dan zeg je gemakkelijker: "Kom maar… volg mij maar…. Ik weet de weg…."
Terwijl het voor mij nog wel wat eng en zoeken was… en ik me ook overmand door emoties voelde… Door tranen kun je zelf dan niet goed zien…
En wat ik me ook nog realiseerde: Je doet dit niet alleen, maar samen…
in een sterke verbinding met het hogere…

Nu weet ik, durf ik zèlf mijn weg te gaan.

En wat jij ook goed kunt: iemand zien zoals die is vanuit liefde. Zo van: 'het hoeft niet anders'.
En ook jouw moederarchetype is heel behulpzaam. Vanwege het moederlijke... omarmende… zuivere… En vooral door het veilige, vanuit liefde en compassie….
Zo zijn er meerdere en verdere stappen vooruit makkelijker mogelijk..."

 

"De individuele familie opstelling met Babette heb ik ervaren als een feestje, inclusief warm bad. Babette verstaat de kunst je direct op je gemak te stellen. Gewoon door wie ze is: warm, liefdevol en betrokken bij je persoon en je proces. Ik wilde al een tijd iets met familie-opstellingen doen, maar het kwam er steeds niet van, onder andere omdat ik het niet zag zitten dit in groepsverband te doen. Toen ik de enthousiaste verhalen van Babette op Facebook voorbij zag komen, wist en voelde ik: het is er nu de tijd voor. Het fijne aan deze één-op-één vorm vind ik de rust en het feit dat ik zelf mijn familieleden representeer. Zo heb ik zelf ervaren hoe het voelt om mijn moeder, mijn vader en mijn broer te 'zijn'. Zeer waardevol en heel mooi en ontroerend om te mogen doen. Ik ging naar huis met een dosis inzicht, 'aha!' momenten en vertrouwen. Tijdens de opstelling gebeurt er van alles, het is net of er in het moment zaken worden opgelost. Na deze ochtend sta ik steviger in mijn gezin en familie. Het heeft mijn ogen geopend. Ik heb van alles mogen loslaten. Voor altijd. Iedereen neemt nu weer zijn of haar plek in zoals is bedoeld. Dankbaar♥.
~ Heleen"

 

"Ik zag er best een beetje tegenop. Weer het verhaal moeten vertellen en dan de daarbij behorende frustratie voelen. Maar wat was het fijn, helemaal niet frustrerend maar juist verlichtend..

Ik kende Babette al via een andere weg en wist dat het de juiste weg voor mij zou zijn. En dat wás het! De juiste weg om ‘het gedoe’ met mijn moeder op te lossen, voor mij. Het gedoe dat ontstond toen ík moeder werd en mijn moeder oma. Al zoveel gesprekken had ik gevoerd met mijn moeder (en vader) maar het hielp niet. Ze begrepen me niet en wat doet onbegrip vanuit je ouders pijn. Ik moest er voor zorgen dat het mij niet zoveel pijn meer zou doen. Toen ik las over familie-opstellingen, ik kende het niet, dacht ik dat het me zou kunnen helpen. 

Babette heeft me met de familieopstelling laten voelen en ontdekken waarom het ging zoals het ging. Dit inzicht heeft me zoveel rust en verlichting gegeven. Ik weet nu dat ik niet voor mijn moeder hoef te zorgen, dat ik niet aan haar verwachtingen hoef te voldoen. Dat ik zelf keuzes maak die goed voelen en dat ik daarbij niet rekening hoef te houden met mijn ouders. Wat een bevrijdend gevoel!

Als ik het zo schrijf klinkt het zo logisch. Maar wat kan een familie interessant in elkaar zitten en aan elkaar ‘hangen’ zonder dat je het door hebt. Door de familieopstelling bij Babette sta je er midden in en voel je de lijntjes en gevoelens die er zijn. Heel erg bijzonder en zo ontzettend nuttig. En op zo’n enorm fijn en prettige manier. Alle tijd wordt uitgetrokken die nodig is, ruimte om te zoeken en te ontdekken. Met heel veel liefde en zonder oordeel. Dankjewel Babette!"

 

"Lieve mensen, uit eigen ervaring kan ik jullie Babette van harte aanraden. Ik heb een individuele opstelling bij haar gedaan en dat begeleidt ze ontzettend liefdevol en deskundig. Je voelt dat haar passie hier ligt en dat haar hart ligt bij mensen en dan met name bij kinderen en hun ouders. Voor mij heeft het een helder inzicht gegeven in de relatie met mijn dochter waardoor ik haar meer ruimte kan geven en zelf ook meer ruimte ervaar."
~ Avelien, 49 jaar"Wat voelen betreft heb ik meer een algemene voelbeleving dan eentje specifiek, namelijk dat het gevoel van de sessies zelf is dat het zonder oordeel is, met een luisterend oor en met een open mind. Doordat je dat voelt als klant lukt het vanzelf om je ook open te stellen en te vertellen wat je kwetsbare hulpvragen zijn. 
Verder vond ik het gevoel van de familiesessie voor en na wel leerzaam/inzichtelijk. Voor de sessie voel je je (te) klein en na de sessie wil je de hele ruimte wel ronddraaien van opluchting en blijheid."

 

 

"Ik heb gisteren een opstelling gedaan. Zo intens mooi om te ervaren. Ik wilde verheldering en heb dit ook gekregen. Als je de diepere laag van jezelf als ouder (en mens, individu) wilt vinden is dit zeker een aanrader ♡

Ik vond het echt prachtig en intens om te mogen ervaren. Het zijn allemaal dingen die je wel weet, maar door ze door een andere bril te bekijken zie je ineens alles op een andere manier. Bewuster."

~ Anneke, 40 jaar"Ik heb ervaren dat jij al je kwaliteiten perfect weet in te zetten als begeleider van een opstelling. Dat doe je geweldig! Zorgvuldig, met aandacht, sensitief en zeer veilig. Dank je wel!"

~ Annette, 45 jaar

"De begeleiding was heel warm, begripvol, rustig en heb ik als heel prettig en een mooie ondersteuning ervaren. 
Staand op de plek van mijn ouders kon ik voelen wat zij voelen. Hierdoor kreeg ik meer begrip voor de manier waarop mijn ouders in het leven staan.
Ik heb de last die ik van mijn ouders, uit loyaliteit, als kind ben gaan dragen bij hen terug kunnen leggen en doordat ik nu zelf heb ervaren wat mijn plek in het gezin is, voel ik me vrijer om mijn eigen weg te volgen en de zorgen over mijn ouders bij hen te laten. Mijn blik is nu vooruit gericht en niet meer naar achteren.
Ik voel me nu vrijer om mijn eigen dingen te doen en me minder te laten ‘tegenhouden’ door mijn ouders (en daarmee, merk ik, ook door anderen).
Ik zou andere mensen zeker ook een familieopstelling aanraden. Je kan soms in je gedachten helemaal bedacht hebben waarom dingen gaan en zijn zoals ze zijn, maar dat wil nog niet zeggen dat je ze ook doorleefd hebt om er vervolgens anders naar te kijken. Het is iets wat in je hoofd blijft zitten en daardoor kan je er niet zoveel mee, dan het alleen maar herkauwen. Doordat ik het nu echt gevóeld heb, ben ik beter in staat om het op een dieper level los te laten en verder te gaan."
~ Renske
"De familieopstelling heeft voor mij veranderd dat ik weet dat de conflicten/strijd met de kinderen te maken hebben met mijn eigen gemoed. Als het me lukt om beter voor mijzelf te zorgen (mijn eigen ruimte te nemen), dan heeft dat direct effect op de kinderen en de relatie met de kinderen. Het lukt me steeds vaker om goed voor mijzelf te zorgen en ik merk dat de sfeer in huis en ook de relatie met de kinderen meer ontspannen is. Er is nog wel strijd, maar dat is “luchtiger” en ervaar ik als minder zwaar."

Praktijk in Groningen:

Praktijk in Assen: